Inhoudsopgave - Index


Backups maken

 

 

Algemeen

 

WijnAdmin kan twee soorten backups aanmaken: een volledige kopie van Programma en Wijnkelder of backups van de belangrijkste tabellen. Het backupmenu hierboven wordt aangeroepen via het hoofdmenu

Het maken van backups is belangrijk; niemand wil graag een complete wijnkelder twee keer invoeren. Het is je eigen verantwoordelijkheid!

 

 

Optie 1 - Een volledige backup (kopie) maken van de database

 

Dit zijn 1:1 kopiŽen van programma en wijnkelder. Een kopie maken onder Windows geeft hetzelfde resultaat, maar de kopieŽn van WijnAdmin worden automatisch voorzien van de datum en zo nodig een volgnummer en netjes bij elkaar opgeslagen.

Het terugzetten van een volledige backup moet handmatig gebeuren: plaats deze zelf in de programmafolder, geef de backup de juiste naam en verwijder (of hernoem) de andere versie.

Een backup van het programma zal bijna nooit nodig zijn, dus meestal volstaat het terugzetten van de wijnkelder.

 

WijnAdmin plaatst backups in de installatiefolder/backups, dus op dezelfde computer. WijnAdmin beschikt (nog) niet over netwerk en cloud-functies, dus:

Het wordt sterk aanbevolen om deze backups (ook) ergens anders te kopiŽren, op een netwerkschijf, een andere computer, een USB stick enz.

 

De wijnkelder bevat naast de eigenlijke wijnkelder (en het wijnarchief) ook alle tabellen met wijngegevens zoals landen, gebieden, cepages etc.

 

 

Optie 2 - Backups van tabellen maken

 

Van de volgende tabellen kunnen backups worden gemaakt en weer teruggezet via het programma:

 

 

Backups van tabellen worden opgeslagen in ťťn bestand  (een Microsoft Access database) in de backup-folder, waarvan de naam wordt afgeleid van de naam van de wijnkelder. Als er in de loop van de tijd verschillende wijnkelders worden gebruikt (bijvoorbeeld als er een backup is teruggezet met een andere naam) wordt er dus voor iedere wijnkelder een aparte backup database aangemaakt.

 

De folder waarin backups worden opgeslagen kan worden gewijzigd; zie het hoofdmenu: optie Wijzig tabellen - Plaats van de bestanden. 

 

Tijdens gebruik van het programma zullen de tabellen veranderen als er wijn wordt toegevoegd of verwijderd, als er landen bij komen, als gebieden worden toegevoegd, etc. Alle andere delen van het programma blijven ongewijzigd.  Een tabellen-backup slaat dus alleen op wat nodig is en is daarom ook kleiner in omvang dan een volledige backu. Bovendien kan deze vorm van backup automatisch verlopen:zie  Automatische backups

Let op: deze vorm van bacxkup bewaart alleen gebruikersgegevens en is dus niet geschikt om het programma geheel terug te zetten!