Inhoudsopgave - Index


Een cepage is strikt genomen één druivenras waarvan een bepaalde wijn is vervaardigd. Bijvoorbeeld  Pinot noir (Bourgogne)

Veel wijnen bestaan uit een combinatie van druivenrassen, die vaak in een Appellation (in minimale en maximale percentages) is voorgeschreven. Voor deze combinaties wordt vaak ook (ten onrechte) de naam cepage gebruikt.

 

In het gedetailleerd overzicht of het formulier Wijngegevens kunnen cepages worden ingevoerd door een keuze uit een lijst. Cepages kunnen ook aan deze lijst worden toegevoegd via het hoofdmenu optie Wijzig tabellen

 

Een cepage bestaat uit een wit of een rood druivenras, maar hoeft niet uitsluitend voor witte of rode wijn te worden gebruikt. Met rode cepages wordt ook rosé gemaakt of sherry. In de lijst met cepages kun je een categorie invullen; deze aanduiding is ter oriëntatie en wordt niet door het programma gecontroleerd. Wel worden deze cepages automatisch ingevuld als de cepage wordt geselecteerd (optioneel).

 

Normaal gesproken is een cepage niet aan een land toegewezen. Hoewel cepages hun oorsprong natuurlijk in een bepaald land vinden en sommige cepages dominant voorkomen in een land, is de verspreiding van cepages - zeker als ze prima wijnen opbrengen - inmiddels wereldwijd. Toch zijn er wel cepages die uitsluitend in één land worden gevonden. Soms uit historische redenen en soms omdat de cepage klimaat- of bodem specifiek is of voor atypische wijnen wordt gebruikt. In die gevallen kan een cepage worden toegewezen aan een land.