Een cepage is strikt genomen één
druivenras waarvan een bepaalde wijn is vervaardigd. Bijvoorbeeld Pinot noir
(Bourgogne)
Veel wijnen bestaan uit een combinatie van
druivenrassen, die vaak in een Appellation (in minimale en maximale
percentages) is voorgeschreven. Voor deze combinaties wordt vaak
ook (ten onrechte) de naam cepage gebruikt.
In het gedetailleerd
overzicht of het formulier
Wijngegevens kunnen cepages worden ingevoerd door een keuze uit
een lijst. Cepages kunnen ook aan deze lijst worden toegevoegd via
het hoofdmenu optie Wijzig tabellen
Een cepage bestaat uit een wit of een rood druivenras,
maar hoeft niet uitsluitend voor witte of rode wijn te worden
gebruikt. Met rode cepages wordt ook rosé gemaakt of sherry. In de
lijst met cepages kun je een categorie invullen; deze aanduiding is
ter oriëntatie en wordt niet door het programma gecontroleerd. Wel
worden deze cepages automatisch ingevuld als de cepage wordt
geselecteerd (optioneel).
Normaal gesproken is een cepage niet aan een land
toegewezen. Hoewel cepages hun oorsprong natuurlijk in een bepaald
land vinden en sommige cepages dominant voorkomen in een land, is
de verspreiding van cepages - zeker als ze prima wijnen opbrengen -
inmiddels wereldwijd. Toch zijn er wel cepages die uitsluitend in
één land worden gevonden. Soms uit historische redenen en soms
omdat de cepage klimaat- of bodem specifiek is of voor atypische
wijnen wordt gebruikt. In die gevallen kan een cepage worden
toegewezen aan een land.